Woordbluf

Kan jij het beste woord bedenken of ga je bluffen? Dat is de essentie van het spel Woordbluf. Een spel van Denksport in samenwerking met Just Games. Woordbluf is een tactisch maar ook creatief spel. Maak jij de beste woorden op papier? Dan ben jij de winnaar!

Componenten

In de doos vind je 36 letterkaarten, 18 spelerkaarten, 1 scoreblok, 1 themadobbelsteen en de handleiding. Een goede basis voor een potje de beste woorden leggen of lekker bluffen.

Spelomschrijving

In Woordbluf is het de bedoeling om punten te scoren door het leggen van woorden met de letters welke op tafel liggen. Voor de één is dit heel makkelijk, voor de ander is het heel lastig om een woord te bedenken.

Het spel is voor 8 jaar en ouder, daar is ook rekening mee gehouden. Er is een beginners- en een expertvariant van het spel. Het verschil tussen deze spellen zit hem voornamelijk in het gebruik van de themadobbelsteen. Met deze dobbelsteen gooi je een bepaald thema waar de woorden aan moeten voldoen. Zo heb je de thema’s Locatie (plaatsnaam), Vogel (flora en fauna), basketbal (sport of gaming), vaas (tastbaar object), muzieknoot (muziek of theater), appel (eten of hobby).

Het spel speel je als volgt. Je maakt een stapel van de letterkaarten en draait hier 4 van om. Vervolgens proberen de spelers een woord te bedenken met deze letters, het beste is om een zo lang mogelijk woord te bedenken, hiermee scoor je namelijk de meeste punten (de woorden moeten de letters bevatten welke op tafel liggen).

Woordbluf - Kaarten, scoreblok en dobbelsteen
Woordbluf – Kaarten, scoreblok en dobbelsteen

Als alle spelers een woord hebben bedacht komen de spelerkaarten aan bod. Hierbij kan gekozen worden uit een Raise, Done of Quit kaart. Dat wil zeggen, Raise – nog een letterkaart er bij, Done – de speler geeft aan een woord te hebben maar durft het niet aan nog een letterkaart te draaien en Quit – de speler geeft aan deze ronde zonder punten te gaan spelen, hij stapt dus uit de ronde.

Door een Raise kaart te spelen heb je kans dat spelers zich bedenken en alsnog uit de ronde stappen. Dit kan dus een mooie bluf optie zijn. Als alle spelers dan afhaken, dan kan je 5 winstpunten pakken terwijl je geen woord weet. Haken niet alle spelers af… Dan wordt het een ander verhaal en moet je toch een woord bedenken.

Een andere optie is een Done kaart spelen. Hiermee geef je aan een woord te weten en geen letterkaart om wil draaien. Als iedereen kiest om een Done kaart te spelen, mag iedereen zijn/haar woord opschrijven of 5 winstpunten arceren. Natuurlijk kan je met deze kaart bluffen als je geen woord weet en hopen op de 5 winstpunten.

Voor een Quit kaart geldt dat je zonder punten uit de ronde stapt, hier valt niet mee te bluffen.
Maar niks is minder waar en natuurlijk is er een manier om een bluffer te proberen te betrappen. Maar let op! Hiermee kan je ook strafpunten krijgen!

Woordbluf – Raise-, quit- of donekaart

Op de volgende manier kan je een bluffer betrappen, je moet aangeven dat je een speler verdenkt van bluffen. De verdachte speler is in dit geval verplicht toe te geven als hij/zij bluft of niet. Bluft de speler inderdaad? Dan moet hij/zij strafpunten arceren. Blijft hij/zij niet? Dan moet er aangegeven worden welk woord er gemaakt is en ontvangt de speler welke hem/haar verdacht de strafpunten. Hierna stopt de ronde.

Een ronde kan op verschillende manieren eindigen, alle spelers spelen een Done kaart, Alle andere spelers spelen een Quit kaart en er blijft 1 speler over of na het betrappen van een speler op wel of niet bluffen.
Het spel eindigt als alle letterkaarten gespeeld zijn, de aflegstapel wordt dus niet opnieuw geschud. De ronde waar dit gebeurt wordt, vanzelfsprekend, wel gewoon uitgespeeld, mochten er kaarten te kort zijn, dan wordt de aflegstapel wel geschud, maar dat is alleen om deze ronde uit te kunnen spelen. De speler met de meeste punten wint het spel.

Conclusie

Woordbluf is een spel om met meer dan 3 spelers te spelen, het spel kan met zijn tweeën gespeeld worden maar als de woordenschat van de 2 spelers erg verschilt is het al vrij snel duidelijk wie er gaat winnen.

Gemiddeld duurt een potje zo’n 30 minuten, goed voor een snel spelletje dus! De eerste potjes kunnen wat lastig zijn, maar door de fijne handleiding kan je snel weer verder.

Voor ons een spel wat zo nu en dan op tafel komt en omdat het wat minder is om met zijn tweeën te spelen krijgt hij van ons een 3,5.

Score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *