Vrijdag: Een solokaartspel

Een kaartspel voor één persoon, dat klinkt als een uitdaging! Dat is zeker het geval bij Vrijdag. Vrijdag is best een lastig kaartspel! Lukt het jou om Robinson te redden van het eiland door de piraten te verslaan?

Componenten

In het mooie doosje vindt je naast de spelregels 72 speelkaarten, verdeeld in niveaukaarten, gevechtskaarten welke onderverdeeld zijn in robinsonstartkaarten, verouderingskaarten en gevaar/kennis kaarten. Verder zitten er 10 piratenkaarten, 22 levenspunten en 3 voorraadtableaus in.

Spelomschrijving

In Vrijdag is het de bedoeling dat je Robinson redt van het eiland waar hij op gestrand is. Om te winnen moet je twee piraten verslaan. Lukt je dit, dan kan je het eiland verlaten.

Vrijdag Piraten
De piraten

In het begin van het spel heb je 20 levenspunten. Om Robinson te helpen met sterker worden om de piraten te verslaan moet je helpen gevaren te bestrijden. Op deze manier win je extra gevechtskaarten.

Tijdens een gevecht kan je er ook voor kiezen om te verliezen, dit doe je door levens te betalen. Als je levens hebt betaald mag je de kaarten uit het spel verwijderen, hiermee kan je dus de “slechte” kaarten uit het spel halen en vergroot je je kans om te winnen.

Win je een gevecht? Dan wordt de gevarenkaart een gevechtskaart met nieuwe vaardigheden of wijsheden. Dit maakt de kans weer groter om het spel te winnen. Echter… Zijn je gevechtskaarten op? Dan moet je een verouderingskaart door de gevechtskaartenstapel heen schudden, en ja, dit zijn vervelende kaarten, de effecten variëren van -5 gevechtspunten tot 0 gevechtspunten met een regel “stop” op dat moment moet je stoppen met je beurt.

Vrijdag kaartenoverzicht
Niveau- en gevaar-/Robinsonkaarten

Het is dus goed nadenken wat je doet tijdens het spel om te winnen. Voor je het weet ben je door je levens heen en ben je af.

In het spel heb je vier moeilijkheidsgraden, je begint met moeilijkheidsgraad 1 om het spel onder de knie te krijgen. Heb je deze uitgespeeld dan kan je de volgende gradatie proberen uit te spelen.

Conclusie

Vrijdag is een leuk solospel. Wel vond ik dat het begin wat lastig is om in te komen. Zodra je een paar keer de stappen hebt doorlopen dan spreekt het spel voor zich.

Met de gedachten dat het een makkelijk spel zou zijn, die aanname heb ik gedaan omdat het een solospel is, is het nog best lastig om ver in het spel te komen en de piraten te verslaan. Je moet heel goed nadenken over welke stappen je neemt.

Ik heb dus ook een paar keer opnieuw moeten beginnen met het spel wat ik totaal niet erg vond omdat het spel uitdagend is.

Mocht je Vrijdag een keer ergens tegenkomen, dan is het een leuke aanvulling voor de spelletjeskast. Het is geen spel welke hier elke avond op tafel komt maar wel vaker gespeeld gaat worden als anderen geen spelletje willen spelen.

Score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *