Silencio – Gezamenlijk, zwijgend

Silencio “Het kaartspel zonder woorden, dat de spelers uitdaagt om voor elkaar te denken en handelen!”. Dit is de perfecte omschrijving voor dit kaartspel. Samen moet je proberen zo min mogelijk kaarten over te houden en dus zo min mogelijk punten te scoren. Een coöperatief spel, waar je ook tactisch moet zijn en wat geluk moet hebben. Wij vinden dat het wel wat weg heeft van The Mind.

Componenten

Het mooi kleine doosje (heel handig voor als je op vakantie gaat), bevat 55 kaarten, 4 overzichten (voor elke speler één) en de spelregels.

Spelomschrijving Silencio

Silencio is, zoals eerder genoemd, een coöperatief spel. Samenwerken om te winnen. Maar het is niet zomaar samenwerken, je mag dus niet overleggen. Dat maakt het samenwerken weer een stukje moeilijker. Niks zeggen is dus ook het moeilijkste van het hele spel!

In Silencio zijn de spelers wandelaars in afgelegen landen. Om verder te wandelen moeten de spelers kaarten uit hun hand spelen en de kaart welke gespeeld wordt moet een hogere waarde hebben dan de laatst gespeelde kaart van dezelfde kleur. Afhankelijk van het verschil tussen de waarde van de kaarten worden effecten geactiveerd. Deze effecten moeten zo slim mogelijk gespeeld worden om zoveel mogelijk kaarten weg te kunnen leggen.

Als er een effect wordt geactiveerd zal dit een “donker effect” of een “licht effect” zijn en deze is van toepassing op de volgende speler (tenzij anders vermeld op de kaart). Leuk dingetje; Lichte effecten mogen gespeeld worden en donkere effecten moeten gespeeld worden.

Silencio Gameplay

Wat kan je dan verwachten qua effecten? Een kleine greep; “Activeert de volgende gespeelde reiskaart een donker effect, dan gebeurt dat niet.” of “Leg een handkaart open voor je neer.”. Als het “Leg een handkaart open voor je neer” geactiveerd wordt, dan is de kaart die open op tafel ligt, voor iedereen. Elke speler mag deze dus spelen. En zo zitten er wel meer leuke effecten in het spel.

Op de beginkaarten zijn runestenen afgebeeld. Hiermee kan je direct effecten activeren. Neem je de grote runesteen, dan mag je een licht effect naar keuze activeren, neem je een kleine runesteen dan activeer je direct het bijbehorende lichte effect (de runestenen zijn gekoppeld aan de kleuren van de reiskaarten). Per beurt mag een speler 1 runesteen gebruiken (wij gebruiken ze zelf zelden).

Om het spel wat makkelijker te maken zit er een Taveerne kaart in het spel. Deze kaart maakt het mogelijk om een speler wat te laten zeggen over de kaarten in zijn/haar hand. Bijvoorbeeld “Graag niet kleur X spelen” of “Ik heb X handkaarten welke ik niet kan spelen”. Hiermee kan je het spel beïnvloeden. Dit is zeker bij de eerste potjes misschien wel handig als je met jongere spelers speelt.

Een speler die aan de beurt is en niet kan, die moet passen. Kan geen enkele speler meer spelen en moet dus iedereen passen? Dan is het spel afgelopen. Tel het aantal overgebleven kaarten en dit zijn je punten. Hoe minder kaarten hoe beter.

Review

Coöperatieve spellen, hier houden wij wel van. Het stil zijn tijdens het spel, dat is het meest lastige, maar kennen wij ook al vanuit de spellen The Crew en Cahoots. Bij het eerste potje wat wij speelden was het even uitzoeken hoe het nou precies werkt en hoe de effecten op de kaarten werken. Maar dit heb je na een paar potjes wel onder de knie en wordt het spel een stuk makkelijker.

De kwaliteit van de kaartjes is goed, de art is erg mooi en veel kleur. Enige wat wij wat jammer vinden is dat het overzichtskaartje op dun papier is geprint, dit had van ons wat steviger gemogen.

Wat ons betreft is Silencio een erg leuk kaart spel en komt zeker vaker op tafel. Zeker tijdens spelletjesavonden zal Silencio het goed doen. Op het doosje staat dat het spel vanaf 12 jaar is, maar dit kan zeker vanaf een jaar of 10.

Silencio krijgt wat ons betreft een dikke 4 op 5 punten.

Score

Spelers: 2 tot 4 spelers
Speelduur: ca. 15 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *