Jatten – Steel jij de juiste kaarten van de tegenstander?

Jatten, iets wat over het algemeen niet wordt gewaardeerd. Maar in dit leuke kaartspel van 999 Games moet je kaarten “jatten” van je tegenstander om te kunnen winnen. Lukt het jou om de juiste kaarten te jatten van je tegenstander(s)? Dan win je het spel!

Componenten

In het doosje van Jatten vind je 98 cijferkaarten, 12 oplichters en de spelregels. De 98 cijferkaarten zijn verdeeld in de cijfers 1 t/m 7.

Spelomschrijving

“Steel kaarten van de andere spelers om als eerste 6 kaarten met het zelfde cijfer te bezitten.”, dat is eigenlijk kort en bondig waar dit spel om gaat. Maar let op, dit is nog niet zo makkelijk als het lijkt!

Jatten is een snel en simpel kaartspel wat per ronde zo’n half uurtje duurt. Je speelt het met 2 tot 5 spelers, hoe meer spelers hoe leuker het spel. Alhoewel het met zijn tweeën ook erg leuk is om te doen. Wij merkten dat je tijdens het spelen toch steeds fanatieker wordt en wat onvoorzichtiger te werk gaat tijdens het jatten van de kaarten.

De bedoeling van het spel is dat je als eerste zes van dezelfde cijferkaarten voor je hebt liggen. Dit moet je doen door kaarten van je tegenstanders te stelen. Maar pas op dat je niet te lang door gaat, want pak je twee keer de zelfde cijferkaart, dan is je beurt voorbij. Stop je op tijd, dan gaan de kaarten naar je verzameling.

In het spel zit ook een oplichterkaart. Dit is een speciale kaart. Zodra je deze uit de hand van de tegenstander trekt en je op tijd stopt, dan mag je dus een kaart uit de verzameling van de tegenstander pakken. Dit kan knap vervelend zijn als diegene bijvoorbeeld vijf kaarten met het cijfer 3 heeft.

Heb je alleen nog de oplichter in je hand, dan pak je zeven nieuwe cijferkaarten zodat je weer een volle hand met kaarten hebt.

Op sommige cijferkaarten heb je speciale acties. Zo heb je bijvoorbeeld +1, dan mag elke speler welke één kaart van het getrokken cijfer heeft direct een kaart trekken van de gedekte stapel.

Zo zitten er ook een kaarten in met de afbeelding van een oog, wordt deze getrokken, dan mag de speler, welke aan de beurt is, direct de handkaarten van een tegenstander bekijken. Het is aan de speler welke tegenstander er gekozen wordt.

Als laatste heb je nog 2 -> 3. Hiermee mag je twee dezelfde kaarten uit je verzameling inwisselen voor drie kaarten van de gedekte stapel. Dit kan heel handig zijn als je ergens vijf kaarten van hebt liggen.

Het einde van het spel hebben we al verteld, dit is als iemand dus zes kaarten van een cijfer in de verzameling heeft.

Speel je het spel met twee spelers, dan zijn de regels wel iets anders. In plaats van dat je de kaarten van een tegenstander gaat jatten heb je ook de keuze om deze van de gedekte trekstapel pakt. Als daarvoor gekozen wordt dan gaat het het zelfde als dat je kaarten van een speler zou jatten echter gaan de kaarten naar de aflegstapel als er tweemaal het zelfde cijfer wordt getrokken.

Conclusie

Wij vinden Jatten een erg geschikt spel om eens op een spelletjesavond of als je ergens een half uurtje over hebt te spelen. De regels zijn goed te begrijpen en het spel is zeker niet moeilijk om te spelen. Wat we eerder aangaven, met meer dan 2 spelers is het spel wel leuker dan met zijn tweeën, maar dit neemt voor ons het speelplezier zeker niet weg, bij ons komt het spel dus ook met regelmaat op tafel.

Het spel duurt niet te lang, spelers zitten ook niet lang te wachten omdat iedereen eigenlijk de hele tijd wel bezig is. Wat veel bij het spel komt kijken is geluk en tactiek. Weet jij je hoofd koel te houden en niet te veel gokjes te wagen door te veel kaarten te jatten? Het spel lijkt oh zo simpel maar is nog knap lastig!

Rating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *