Fluxx

INLEIDING

Regels zijn er om je aan te houden! Dat is precies wat er niet gebeurt in Fluxx. Bij Flux bepaal je zelf de regels tijdens het spel!

INHOUD BOX

– 1 basisregelkaart
– 27 regelkaarten
– 30 doelkaarten
– 19 themakaarten
– 23 actiekaarten
– 4 blanco kaarten voor eigen inspiratie
– Spelregels

REVIEW

Okee, om het spel te starten heb je wel wat aan de spelregels, anders wordt het lastig om het speelveld goed neer te leggen, maar hierna…. bepaal je zelf hoe de regels in het spel zijn door kaarten te spelen.

Is dit eigenlijk wel zo? Nee, want het enige wat je hoeft te doen is de kaart met de Fluxx basisregels op het speelveld te leggen, de kaarten te schudden en vervolgens elke speler 3 kaarten te geven, daarna kan je los met het spel.

Als eerste actie in je speelbeurt pak je een kaart. Vervolgens mag je kaarten uit je hand spelen, hiervoor hoef je niet persé een bepaalde volgorde aan te houden, heb je de kaarten gespeeld welke je kon spelen? Dan moet je eventueel kaarten afleggen vanwege een handlimiet, dit geldt voor zowel gewone kaarten als themakaarten.

Maar wat kan je nou eigenlijk verwachten? Doordat er iedere keer nieuwe kaarten worden gespeeld veranderen er constant dingen aan het spel, zo kan het maar zo zijn dat je in plaats van 1 kaart 3 kaarten mag trekken. Of je denkt bijna het doel van het spel gehaald te hebben, bijvoorbeeld “Hippies – Vrede+Liefde” (dat bekent dat je de vrede en liefde kaart moet hebben en spelen), iemand met een kaart het doel veranderd, daar gaat je winst. Dit is 1 van de mechanics welke in het spel zitten en het uitdagend houdt.

Doordat de geluksfactor erg hoog is, is het spel niet voor iedereen weggelegd, daar moet je wel tegen kunnen. De speeltijd van een potje kan ook erg variëren, zeker als je speelt met mensen die het nog nooit gespeeld hebben en de kaarten toch even door moeten nemen, dit komt doordat er soms veel tekst op de kaarten staat.

Je kan het spel winnen door te voldoen aan de voorwaarden van de actieve doelkaart, hiervoor hoeft het niet eens je beurt te zijn. Heel simpel, voldoe je aan de voorwaarden? Dan heb je gewonnen.

Natuurlijk zijn er nog een aantal varianten op Fluxx o.a.;
– Fluxx Chthulu
– Fluxx Star Trek
– Drinking Fluxx

Dit is zeker niet de complete lijst, die kan je hier vinden.

CONCLUSIE

Fluxx is een snel en uitdagend spel, maar is het leuk genoeg? Wij vinden van wel, maar de geluksfactor is wel heel erg aanwezig. Helpt het om tactisch te spelen? Nee niet echt, want… elk moment kunnen de regels veranderen en kan het maar zo zijn dat je tactiek niet meer werkt.

Fluxx is wel een spel wat je snel en makkelijk kan leren, maar dan moet je je niet storen aan de hoge geluksfactor.

Score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *