Exploding Minions: Een variant op Exploding Kittens

Iedereen kent ze wel, die gele Minions. In de films gaat er wel eens wat fout en explodeert de boel. Combineer dit in een spel en je krijgt Exploding Minions.

Zelf ben ik gek op Exploding Kittens en trok Exploding Minions direct mijn aandacht en zo ook die van onze 9 jarige dochter (ja, die is gek op Minions!)

Dus ja, je snapt het al, Exploding Minions moest er komen!

Componenten

De buitenkant van de doos trekt al veel aandacht, zeker omdat er een 3D effect in zit. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud van de doos.

Exploding Minions Box

In de doos vind je de 72 speelkaarten en de handleiding. Het advies in de handleiding is, vooral de handleiding niet lezen en gewoon gaan spelen om het spel te leren. Toch is het aan te raden om de handleiding te lezen als je nog nooit Exploding Kittens hebt gespeeld.

Spelomschrijving

Heel simpel, speel je kaarten en win het spel. Maar trek je toevallig een Exploding Minion uit de stapel? Dan ontplof je en lig je uit het spel, tenzij je een ontmantel kaart hebt. Dan kan je de Exploding Minion kaart onschadelijk maken.

Natuurlijk is het niet zo makkelijk. Er zijn genoeg kaarten welke je van de winst af kunnen houden. Zo kan je ontmantelkaart ge-noped worden en ga je alsnog exploderen.

Als eerste hand krijgt iedereen 1 ontmantelkaart en 7 kaarten. Je hand bestaat dus uit 8 kaarten. Vervolgens gaan er Exploding Kit… euh… Minions in het spel. Het aantal Exploding Minions is het aantal spelers min 1. Vervolgens wordt de trekstapel geschud en ben je klaar om te starten.

De kaarten
Exploding Minions Actie Kaarten

Een spelronde bestaat uit verschillende fases, de eerste fase is kaarten spelen of passen. Er zit geen limiet op het aantal kaarten wat je mag spelen. Elke kaart welke je speelt kan je helpen in het spel om niet uit het spel te exploderen.

De volgende fase is het pakken van een kaart. Zolang dit geen Exploding Minion is, gaat de kaart gewoon naar je hand. Hierna is de volgende speler aan de beurt. Pak je wel een Exploding Minion, dan heb je de mogelijkheid om je ontmantelkaart te gebruiken en kan je door met het spel (tenzij er een speler is welke hem noped, dan explodeer je alsnog). Heb je geen ontmantelkaart? Jammer maar helaas… Je explodeert.

Exploding Minions

Heb je de Exploding Minion ontmanteld? Dan schud je deze weer in het dek, nieuwe ronde nieuwe kansen! Hierna is de volgende speler aan de beurt.

Het spel gaat door totdat er nog 1 speler over is, deze mag zich dan kronen tot winnaar of über-minion. Maak er wat leuks van!

Conclusie

Zoals eerder vermeld is Exploding Minions gebasseerd op Exploding Kittens. Het grote verschil zit hem in het thema, het spel is verder het zelfde. Dat het spel gebasseerd is op Exploding Kittens is hier en daar op de kaarten terug te zien aan de teksten op de kaart. Op de ontmantelkaart staat bijvoorbeeld: “Je ontploft niet; Plaats een Exploding Kitten terug in de stapel op een positie naar keuze.”. Of dit bewust is gedaan of niet, dat laat ik even in het midden. Storend is het in ieder geval niet.

Zelf ben ik erg gecharmeerd van deze game en raad hem ook zeker aan als aanvulling voor de spelletjeskast ook als je Exploding Kittens al hebt.

Rating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *