Cubirds

INLEIDING

Vogels spotten kan je met Cubirds ook in huis doen. Vorm jij de mooiste vogelfamilies en win jij vervolgens het spel? Maar let op! Niet van elke vogel zijn evenveel kaartjes!

INHOUD BOX

– 110 vogelkaarten
– handleiding

REVIEW

In Cubirds draait het voornamelijk om het verzamelen van vogels en hiermee vogelfamilies te creëren. Je wint het spel door een collectie te maken van 7 verschillende vogelsoorten of van 2 soorten tenminste 3 vogels te hebben.

Maar hoe spaar je deze vogels nou eigenlijk? Dat is best simpel. Door een kaart aan te leggen kan je vogels verzamelen. Dit kan op 2 manieren. De eerste manier is door een vogel aan een soortgelijke vogel aan te leggen, dan mag je 2 kaarten van de trekstapel pakken. De tweede manier is door vogels in te sluiten.

Vogels insluiten betekent dat je je vogels tegen andere soorten vogels aan legt. Bijvoorbeeld er ligt een rij met een uil, flamingo en een papagaai, door een papagaai naast de uil te leggen sluit je de uil en flamingo in. Deze pak je en stop je in je hand. Vervolgens schuif je de papagaaien tegen elkaar aan en trek je een kaart van de trekstapel. Dit dient wel een andere soort vogel te zijn dan dat er ligt. Is dit niet het geval, dan trek je net zolang kaarten tot je 2 verschillende soorten vogels hebt liggen.

Als je een familie bij elkaar gespaard hebt, dan leg je deze op de tafel, hier heb je de keus van een kleine en een grote familie. Het verschil hierin is dat je meer vogels moet hebben voor de grote familie. Speel je een kleine familie, dan mag je 1 kaart aan je collectie toevoegen, speel je een grote familie, dan mag je 2 kaarten aan je collectie toevoegen. Op deze manier kan je dus het spel winnen zoals eerder beschreven.

Maar wat als je je hand leeg hebt gespeeld? Dat kan natuurlijk ook gebeuren. Hier zit wel een addertje onder het gras bij. Want, zodra jij je hand leeg hebt gespeeld, dan moeten de andere spelers ook direct hun handkaarten op de aflegstapel leggen. Nadat de kaarten allemaal afgelegd zijn krijgen alle spelers 8 nieuwe kaarten en ben je nog een keer aan de beurt. Is de trekstapel leeg? Dan wordt de aflegstapel opnieuw geschud en wordt vervolgens de nieuwe trekstapel.

We hebben de wincondities al een keer aangegeven in de review, maar ook daar zit nog een addertje onder het gras. Als er opnieuw gedeeld moet worden en er zijn geen 8 kaarten voor elke speler, dan stopt het spel direct en wint degene met de grootste collectie vogels.

Heb je even geen tegenstander? Dan is er ook een solovariant. Hier zijn de spelregels iets anders. De spelregels voor de solovariant kan je hier downloaden.

CONCLUSIE

Cubirds is een erg leuk kaartspel en zeer leuk voor 2 spelers (meer natuurlijk ook!). In het begin kunnen de regels wat onduidelijk zijn, maar zodra je deze doorhebt dan is het goed te spelen. De potjes duren niet te lang dus het spel kan ook zeer goed “even tussendoor”.

Score

Eén antwoord op “Cubirds”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *