Clever – Een dobbelspel met veel kansen

Clever is een snel dobbelspel voor het hele gezin. Kies je dobbelstenen en creëer kettingreacties. Maar let op! Andere spelers mogen ook, na jou, dobbelstenen kiezen om zo punten te scoren! Alle spelers zijn dus constant bezig en hoeven niet op hun beurt te wachten!

Componenten

Het doosje van Clever trekt aandacht. In het doosje vind je 6 dobbelstenen (in verschillende kleuren), viltstiften, een scoreblok en de spelregels. Het doosje zelf gebruik je ook bij het spelen, aan de binnenkant is namelijk een zilveren dienblad afgebeeld, deze ben je nodig om de overgebleven dobbelstenen op te leggen.

Clever dienblad
Clever – Zilveren dienblad

Spelomschrijving

Ben jij Clever genoeg om de meeste punten te scoren? Gooi met de dobbelstenen, maak de juiste keuze en vul je punten in op je scoreblad. Zo simpel als het klinkt, zo is het eigenlijk niet. Bij Clever moet je zeker nadenken waar je je punten noteert om zo een kettingreactie te veroorzaken en (veel) meer punten te kunnen scoren.

Clever Scoreblok
Clever – Scoreblok

In onze eerste potjes hadden wij de logica nog niet helemaal door. Dit komt omdat het enigszins overweldigend is hoeveel opties je hebt om je punten te noteren. Maar na een paar potjes is het helemaal duidelijk en speelt het spel lekker weg.

Om zoveel mogelijk punten te kunnen noteren moet je tactisch spelen en toch wel een beetje geluk hebben. Maar wat nou als je worp slecht is? Lukt het jou om de meest gunstige dobbelstenen te pakken of zet je je bonus in dat je de dobbelstenen opnieuw mag gooien? Het zijn keuzes die je tijdens het spel kan maken.

Clever scoreblok Leeg
Clever – Leeg scoreblok

Wat wij vooral fijn vinden is dat je eigenlijk constant bezig bent met het spel. Je zit niet echt op elkaar te wachten, dit geeft misschien wel het gevoel dat je meer je eigen spel aan het spelen bent dan dat je tegen je tegenstanders speelt. Dit kan handig zijn, totdat aan het eind van het spel blijkt dat je toch niet de meeste punten hebt.

Clever is een spel voor 1 tot 4 personen. Hoe meer spelers hoe leuker het spel is en hoe tactischer je moet spelen. Als je het spel alleen speelt kan je mooi oefenen met je speeltactiek, dus alleen is het spel ook goed te spelen.

Conclusie

Clever is een erg leuk en relatief makkelijk dobbelspel. Een potje duurt zo’n 30 minuten en het spel is goed uit te leggen aan nieuwe spelers. Het spel blijft uitdagend omdat je eigenlijk nooit weet hoe het loopt, ook voor de doorgewinterde speler blijft het een uitdagend spel. Door de vele keuzes die je kan maken om de hoogste score te halen ben je niet snel uitgespeeld. Ieder spel is anders.

Voor ons is het zeker een aanvulling op de spellenkast en wordt het spel met enige regelmaat gespeeld. Omdat je het spel redelijk snel kan spelen kan het heel hard gaan met de scorevelletjes. Je kan een nieuw scoreblok bestellen maar je kan natuurlijk ook een aantal vellen lamineren, dan kan je na een potje spelen het velletje schoonvegen en weer spelen.

Score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *