Calavera: De vloek van de schedel

Wederom een spel van Klaus-Jürgen Wrede, ook wel bekend van de Carcassonne serie. Calavera is een eenvoudig dobbelspel. Probeer zoveel mogelijk punten te scoren, maar let op dat je niet te veel opschrijft!

Componenten

In het doosje zitten zes dobbelstenen, een scoreblok en de handleiding.

Spelomschrijving Calavera

Calavera is een dobbelspel waar je zoveel mogelijk kruisjes op je scoreblad wil zetten, veel kruisjes betekent veel punten! Maar natuurlijk zit er een addertje onder het gras. Wil je teveel kruisjes? Dan schiet je je doel voorbij en krijg je minpunten. De enige manier om te winnen is dus goed kijken waar je je kruisjes op je scorevel zet.

Het spel gaat als volgt; de jongste speler begint en gooit met alle zes dobbelstenen (er mag maximaal twee keer opnieuw gegooid worden). Vanzelfsprekend mag je na elke worp beslissen welke dobbelstenen je aan de kant legt en waar je opnieuw mee gooit. Ook de dobbelstenen welke je al aan de kant had gelegd mogen opnieuw gegooid worden. Na de derde worp is het afgelopen en moet je stoppen met gooien. Nu ga je kijken wat je hebt gegooid, hier heb je een aantal mogelijkheden;

  • Kleur: Kies voor één kleur. Zet voor elke dobbelsteen van deze kleur een kruisje op je scoreblad, je mag van de gekozen kleur geen dobbelstenen laten vervallen. Alles moet dus genoteerd worden.
  • Jokers: Jokers mogen ingezet worden als een kleur van je keuze. Ook mag een kleur gekozen worden welke je al gegooid hebt. Let op! De dobbelstenen welke de kleur hebben mag je niet bij je jokers optellen.
  • Calavera: Heb je tenminste één schedel gegooid? Dan moet je bij elke worp de dobbelstenen met een schedel wegleggen en mogen niet opnieuw gegooid worden. Aan de schedels zit wel een nadeel, deze hebben ook effect op je medespelers. Zij moeten ook kruisjes op hun scoreblad zetten. Maar omdat het jou beurt is, mag jij als eerste kiezen waar je kruisjes gaat zetten.
    De medespelers moeten één van de overgebleven kleuren of jokers kuezen en het aantal kruisjes op hun scoreblad zetten. Meerdere spelers mogen dezelfde kleur kiezen (maar ze mogen niet de dobbelstenen gebruiken die jij al gebruikt hebt).
  • De vloek van de schedel: Zodra je drie of meer schedels hebt gegooid heb je pech en mag je geen kruisjes op je scoreblad zetten. Je medespelers daarentegen mogen wel kruisjes zetten op hun scoreblad. Ook hier geldt de regel, spelers mogen dezelfde kleur kiezen.
Calavera Overview

Natuurlijk is er een manier om extra punten te scoren, namelijk de bonusjacht! Na elk derde vakje wat je aan kan kruizen heb je een verticale bonuslijn. Elke lijn geeft je bonuspunten. Je moet dan wel alle vier de kleurlijnen gevuld hebben tot aan de bonuslijn. Ben je als eerste bij de bonuslijn, dan krijg je (vanzelfsprekend) de meeste punten.

Vlak voor het einde van de puntenlijnen heb je de “Zone des doods”. Kom je hier uit met je vakjes aan kruizen, dan krijg je minder punten of verlies je punten. Dit kan je voorkomen door de puntenrijen op tijd te bevriezen. Het bevriezen kan je doen met jokers. Het bevriezen van een puntenrij houdt in dat je er ook geen kruisjes meer in mag zetten (je medespelers wel). Kom je in de Zone des Doods dan wordt die puntenrij ook bevroren.

Het spel eindigt op het moment dat één van de spelers alle vier de kleurrijen bevroren heeft. De punten worden dan geteld en de speler met de meeste punten wint, zijn er spelers met een gelijk aantal meeste punten, dan hebben we meerdere winnaars.

Conclusie

Wij hebben dit dobbelspel al veel gespeeld en het blijft leuk om te doen. Het spel is vanaf 8 jaar, maar wij zijn van mening dat het ook wel iets jonger gespeeld kan worden. Doordat je nooit weet wat jij gooit of je medespelers gooien blijft het een uitdagend spel.

Gemiddeld duurt een potje zo’n twintig minuten. Dit maakt het ook leuk om hem even snel op tafel te leggen. Wij vinden hem erg leuk om te doen!

Score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *