Ticket to Ride US

INLEIDING

Kedengedeng, kedengedeng…. Geef toe, in je hoofd ben je al druk aan het meezingen! In deze review gaan we verder in op het treinleven, oftewel Ticket to Ride! In dit geval de basisversie, US.

INHOUD BOX

1 speelbord, map van Noord Amerika
30 Route kaarten
110 Gekleurde treinkaarten
Langste route kaart
Houten scorestenen
240 miniatuurtreintjes

REVIEW

Het doel van het spel is eigenlijk simpel, zoveel mogelijk punten halen. Dit doe je door met je miniatuur treintjes routes tussen steden te claimen (je moet een hele route in 1 keer claimen, dus niet in delen). Ook kun je punten halen (waar the big punten liggen) door de routes op je routekaarten te claimen. Hoe langer de route is, des te meer punten kun je verdienen. Heb je op het einde van het spel niet de route volledig af dan gaan de punten van je totaal af. Ook kun je punten scoren als je de langste aaneengesloten route van treintjes hebt aan het einde van het spul.  


Je kunt routes claimen door kaarten van de juiste kleur te verzamelen. Deze kaarten verzamel tijdens je beurt. Tijdens je beurt mag je kiezen uit 1 actie, of treinkaarten pakken (2 stuks maximaal), of een route plaatsen (1 route per keer maximaal) of nieuwe routekaarten pakken (3 pakken, minimaal 1 houden, rest gaat terug onder op de stapel) Er zijn gekleurde routes (zwart, oranje, groen, blauw, rood, roze, oranje, wit en geel) en je dient evenveel routekaarten in die kleur af te leggen als de route lang is.

Langere routes leveren uiteraard meer punten op. Ook zijn er locomotief kaarten, de jokers (wat is een kaartspel nu zonder jokers!) Deze kun je inzetten voor elke kleur die je maar wilt. Naast de grijze routes (dat mag elke kleur zijn van die hoeveelheid) zijn de locomotieven een tactische aanvulling. Ligt er namelijk een locomotief klaar om door jou gepakt te worden dan mag je alleen maar de locomotief pakken (hey, het is en blijft een joker, je moet er wat voor over hebben!)

Tijdens het spel krijg je de punten voor de routes die je op dat moment plaatst en aan het einde van het spel (dat is zodra er 1 speler nog maar 2 miniatuurtreintjes in zijn voorraad heeft, dan gaat de laatste ronde in) krijg je dus punten (of minpunten) voor de routekaarten die je in je hand hebt.

CONCLUSIE

Al met al zit Ticket to Ride bomvol met tactiek (en uiteraard ook wel een beetje geluk). Je kunt mekaar lekker dwars zitten. Op een gegeven moment krijg je wel een beetje door welke routes jouw tegenspeler(s) willen claimen en kun je er voor zorgen dat je hem of haar stiekem een beeeeetje gaat tegenwerken. Verwacht echter wel de bal terug. Wij spelen het spel regelmatig met zijn 2-en maar met hoe meer mensen je het spel, des te groter wordt de chaos. Denk je de langste route te hebben kaapt iemand anders die weer weg.

Voor Ticket to Ride zijn er veel, erg veel uitbreidingen uitgebracht. Van de korte, snelle versies zoals Amsterdam, San Fransisco, 1912 tot en met grotere uitbreidingen zoals bijvoorbeeld Europa.

Score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *