Pilgrimage: maak Pelgrimstochten door Europa

Ga je mee op pelgrimstocht? In dit spel ga je de mooiste reis door Europa maken voor de mooiste pelgrimstochten. Stel je eigen routes samen en bezoek als eerste de mooiste plekken. Verzamel zo veel mogelijk heilige voorwerpen en win het spel!

Componenten

In de doos vindt je vier avonturiers, het spelbord, twintig routetokens, zes artefact tokens, vier avonturierborden, vierenveertig spelkaarten, het spelbord en de handleiding (in het Engels en Nederlands).

Spelomschrijving Pilgrimage

In Pilgrimage is het de bedoeling dat je de mooiste pelgrimstochten maakt en hiermee punten verzameld. De tocht gaat bijvoorbeeld naar de Haga Sophia in Turkije. Door de mooiste routes te maken en als eerste verschillende pelgrimsoorden te bezoeken verzamel je schelpen. Heb je als eerste twaalf schelpen verzameld, dan win je het spel.

In het spel heb je vier karakters, de Bergbeklimmer, de Fotograaf, de Archeoloog en de Uithouder. Zoals je misschien al wel verwacht, elk karakter heeft een unieke eigenschap welke je tijdens het spel kan gebruiken om voordeel mee te hebben.

Het spel wordt gespeeld op een spelbord met de kaart van Europa (Let op! Het is best een groot spelbord!). Op het spelbord zijn diverse routes en pelgrimsoorden afgebeeld. Via de routes kan je stap voor stap naar de plek waar je heen moet. Het lopen over het spelbord doe je met stappenkaarten (één tot en met vijf stappen) welke je in je hand hebt.

Wil je naar een bepaald oord? Dan moet je wel exact dat aantal stappen zetten. Anders kan je er niet heen. Hier en daar heb je een “shortcut” op het spelbord, die kan je gebruiken door een vliegtuig- of bootkaart te gebruiken. Dit is in het kort hoe je je verplaatst op het spelbord.

Leuk dat lopen hoor ik je denken, maar hoe verzamel je nou eigenlijk punten? Nou ja… schelpen. De schelpen verzamel je door routetokens te verzamelen. Op de routetokens staan schelpen afgebeeld. Maar dat lijkt heel makkelijk, echter moet je de routetokens op elkaar kunnen aansluiten met de lijnen welke er op afgebeeld staan. Bedenk dus goed wat je pakt en wat je eventueel afsluit met een andere routetoken.

Maar dit is niet de enige manier om punten te kunnen krijgen, er zijn namelijk ook zes artefacten te verdienen in het spel. En ja, hier zit weer wat bij… De artefacten liggen namelijk op plekken waar je niet zomaar bent. Bijvoorbeeld in het noordwesten van Spanje, daar vind je het “Cross of Saint James”. Met dit artefact kan je twee schelpen verdienen.

Wat wel leuk is, hier en daar op het spelbord zitten venijnige plekjes, hierdoor kan het maar zo zijn dat spelers vliegtuig- of bootkaarten van je kunnen afpakken. Dus let goed op waar je heen gaat en waar je tegenstander heen gaat!

Conclusie

Pilgrimage is een leuk bordspel, het is uitdagend en zit redelijk goed in elkaar. Het is een leuke toevoeging aan de spelletjeskast, maar zal hier niet super vaak op tafel komen. Dit komt mede doordat je niet veel keus hebt binnen het spel, niet alles even overzichtelijk is. Het spel is voor twee tot vier spelers, maar als je met zijn tweeën speelt komt het spel niet lekker uit de verf. Dan moet je wel redelijk veel geluk hebben wil je de goede kaarten krijgen.

Voor de mensen die al meer van dit soort spellen hebben gespeeld (bijvoorbeeld Ticket to Ride), zal het spel minder uitdagend zijn. Pilgrimage krijgt van ons een 3,5.

Score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *