Mansions of Madness, 2nd edition

INLEIDING
Cthulhu, Shub-Niggurath, Yig, the king in yellow.. zo maar enkele namen uit het universum van H.P. Lovecraft. Op dit Lovecraftian “universe” zijn zeer veel spellen gebaseerd. Vandaag bespreken we 1 van onze meest favoriete: Mansions of Madness, 2nd edition.

INHOUD BOX
De basisbox is groot, niet een klein beetje groot, maar enorm! In deze doos krijg je o.a. grondtegels (waarmee je de scenario’s kunt opbouwen), kaarten met spreuken (spells), items, zowel lichamelijke als geestelijke condities die je kunt oplopen tijdens scenario’s, investigator kaarten, dobbelstenen, de handleiding en een rules reference en mini’s. Mini’s van zowel de investigators als de monsters die je tegen kunt komen. Kortom, een grote doos propvol met materiaal om je helemaal onder te dompelen in het Lovecraftian universum.

REVIEW
Terwijl je in de 1st edition van Mansions nog een dungeon master nodig had is deze rol in de 2nd edition volledig overgenomen door de gratis te verkrijgen companion app. Deze app is de te downloaden uit de appstore, playstore of via Steam. (er zijn 3 betaalde DLC te verkrijgen met extra scenario’s) De app verteld je exact waar interessante zaken te vinden zijn, hoe en waar je de grondtegels moet plaatsen, waar de investigators moeten beginnen. De app neemt volledig de rol van dungeon master over en doet dit op een uitstekende wijze. (je kunt via de app ook teruglezen mocht je een stukje lore of ander belangrijk moment hebben gemist)

Doordat er gebruik wordt gemaakt van een app kun je dit spel van 1 tot en met 5 personen coöperatief spelen (dus inderdaad, ook solo! Als je solo gaat spelen raad ik je aan om 2 investigators te gebruiken) Het mooie is, het spel past zich automatisch aan qua moeilijkheidsgraad aan de hoeveelheid investigators. Ondanks de enorme hoeveelheid speelmateriaal die je krijgt en de enorme doos is het spel eigenlijk vrij snel te begrijpen en te spelen. Je bent niet uren bezig om alle spelregels uit je hoofd te leren. En mocht je een keer een spelregel zijn vergeten, de rules of reference guide helpt je direct verder.

Met alleen de basis doos heb je al redelijk veel scenario’s tot je beschikking (kortste scenario duurt 1 ½ uur en daarnaast zijn er ook scenario’s waar je zo 4 uur mee bezig bent) Scenario’s waarbij je een moord moet zien op te lossen tot en met scenario’s waarbij je door tijd en ruimte aan het reizen bent. Het mooie is, elke keer als je het spel speelt veranderd de wereld.  Andere grond tegels die je dient te gebruiken, andere monsters die spawnen. Geen enkel spel is hetzelfde.

Er zijn ook enkele uitbreidingen uitgebracht.
3 grote:

Streets of Arkham
Horrific Journeys
Path of the Serpent

2 kleinere
Beyond the Treshold
Sanctum of Twilight

2 uitbreidingen met hierin alle monsters, investigators en tegels uit Mansions of Madness 1st edition*:

Recurring Nightmares
Supresses Memories

*Deze laatste 2 zijn vrij beperkt uitgebracht en helaas niet meer te verkrijgen. Mocht je ze kunnen vinden kijk dan niet op als je er enkele honderden euro’s voor neer moet leggen. Voor elke uitbreiding die je in je bezit hebt kun je dit in de app aangeven. Elke keer als je een scenario gaat spelen houdt de app rekening met welke delen je allemaal hebt en maakt de app ook gebruik van de grondtegels, spreuken, items, investigators en monsters uit die uitbreidingen. Dus hoe meer uitbreidingen je hebt, des te meer mogelijkheden heeft de app om jou te voorzien van een unieke spelervaring, keer op keer! Hou je van verrassende spellen met veel onderdelen, niet al te moeilijke spelregels en volledig coöperatief in het prachtig vormgegeven universum van H.P. Lovecraft dan is Mansions of Madness een hele grote aanrader!

Mocht je door de officiële scenario’s heen zijn zoek dan eens op internet naar de Valkyrie app. Hier kun je zelf scenario’s mee maken of kiezen uit 1 van de vele honderden fanmade scenario’s om te spelen. Elk scenario is beoordeeld door degene die het al gespeeld hebben dus er is altijd wel wat te beleven.

CONCLUSIE

Mansions of een groot favoriet van ons en vanwege de uitstekende companion app, Valkyrie en altijd wisselende spelopzetten krijgt dit spel van ons dan ook een dikke 4 ½ ster (van de 5)

Score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *