De kwakzalvers van Kakelenburg

Voordat er dokters bestonden waren er kwakzalvers. De ene keer konden zij wonderen verrichten, de andere keer stinkende wonden. 999 games heeft dit op een leuke, speelse manier weten samen te vatten in het spel, de kwakzalvers van Kakelenburg!

Componenten

• 4 ketels
• 1 scorespoor met rondenspoor
• 12 ingrediëntenboeken
• 24 waarzeggerijkaarten
• 4 flessen
• 4 buidels
• 20 robijnen
• 1 bonusdobbelsteen
• 219 ingrediëntenfiches
• 4 fiches 0/50 zegels
• 1 rondeteller
• 8 druppels
• 4 scorestenen
• 4 rattenstenen
• 1 ingrediëntenalmanak
• de spelregels

De inhoud kan overweldigend overkomen, maar zodra je het spel eenmaal door hebt zul je smachten naar meer (daarvoor heeft 999 games inmiddels 2 uitbreidingen uitgebracht!)

Kwakzalvers van Kakelenburg - Inhoud
Kwakzalvers van Kakelenburg – Inhoud

Spelomschrijving Kwakzalvers van Kakelenburg

Kwakzalvers is een push your luck bag building game (vergelijkbaar met deckbuilding, maar dan met ingrediënten in een buidel)

Elke speler begint met dezelfde ingrediënten in zijn zak. Ingrediënten mag je steeds een aantal stapjes verder in je ketel leggen. Even ver als het cijfer wat op het ingredient staat. Maar pas op, als je meer dan 7 knalerwten hebt liggen ontploft je ketel. Als je ketel ontploft is of als je besloten hebt te stoppen voor dit gebeurt is de ronde voorbij. Afhankelijk van hoe ver je in je ketel bent gekomen krijg je bonussen, punten en mag je nieuwe ingrediënten kopen. Deze ingrediënten geven je bonussen, zoals extra robijnen, punten of extra stapjes. Als je ontploft bent moet je kiezen tussen overwinningspunten of ingrediënten. Uiteraard kun je de ronde niet beginnen zonder eerst een waarzeggerskaart te hebben getrokken. Deze kaarten zorgen elke ronde voor een kleine twist. Denk hierbij aan dat je pas ontploft bij 8 knalerwten of dat je gratis een ingrediënt uit de voorraad mag pakken. Zo zijn er 24 waarzeggerskaarten die een ronde kunnen veranderen.

Kwakzalvers van Kakelenburg - Ketel
Kwakzalvers van Kakelenburg – Ketel


Naarmate het spel vordert krijg je dus steeds meer ingrediënten in je zakje, waardoor je steeds verder in je ketel kan komen en weer betere ingrediënten kan kopen. Na 9 rondes is het spel afgelopen en wint de speler met de meeste punten!

Klinkt eenvoudig toch? Dat klopt, dat is het ook. Het is vrij snel uitgelegd en de 1e paar rondes ben je zo door, maar wij merken dat zodra je ongeveer bij ronde 3 a 4 bent het steeds meer een spel aan het worden is van, wat gaat mijn tegenstander doen. Gaat die nog een ingrediënt pakken of stopt die. Hmm, ik heb 5 knalerwten in mijn ketel, trek ik nog een ingrediënt heb ik een kans van 50% dat ik mijn ketel laat ontploffen, maar de andere 50% heb ik kans om deze ronde te winnen. Hoe verder je in de rondes komt des te lastiger gaan deze keuzes worden. Slim ingrediënten inkopen en punten weg zetten is het credo.

Er zijn veel ingrediënten te koop met elk hun eigen “krachten” Om de herspeelbaarheid te vergroten zitten er extra “boekjes” bij waarmee je de krachten van de ingrediënten kunt aanpassen al naar gelang het aantal spelers of moeilijkheidsgraad.

Kwakzalvers van Kakelenburg - bord
Kwakzalvers van Kakelenburg – bord

De kwaliteit van alle componenten is erg goed. De robijnen zien er mooi glimmend uit en de ingrediënten zijn van dik karton. Als je de ingrediënten vaak gebruikt kunnen ze wel verslijten. Er zijn upgrades beschikbaar waardoor je de ingrediënten in een soort plastic hoesje kan doen. Daarnaast is het vervelend om alles steeds uit zakjes te halen en te sorteren op tafel, maar daarvoor hebben bepaalde wit/blauwe winkels ideale sorteerbakjes beschikbaar.

Conclusie

Als je een leuk en goed familiespel zoekt dan heb je met kwakzalvers zeker een hit in handen. Niet alleen voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. Onze jongste was 8 toen zij voor het eerst speelde, maar dat ging probleemloos.

Wat wij wel een (groot) minpunt vonden is dat zodra er 1 speler ongeveer 10 punten voor komt te staan op het puntenspoor het spel eigenlijk al bepaald is qua winnaar. In alle potjes die wij hebben gespeeld (en dat zijn er nogal wat) is dit het geval geweest.

999 games heeft ook 2 uitbreidingen uitgebracht: de kruidenheksen en de alchemisten. Later zullen er reviews van volgen, maar ik kan alvast wel verklappen dat beide zeer aan te raden zijn qua spelplezier. Beide uitbreidingen voegen erg veel toe en verhogen het spelplezier met zeker een hele ster!

Al met al geven wij het basisspel De Kwakzalvers van Kakelenburg 3 sterren. Dan met name vanwege het minpunt dat halverwege het spel eigenlijk je er al van uit kunt gaan wie de winnaar gaat worden.

Score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *