Cartographers – Een roll playing verhaal

Koning Gimnax heeft opdracht gegeven om het noordelijke grondgebied te veroveren. Jij wordt er als koninklijke cartograaf op uit gestuurd om dit gebied in kaart te brengen en het voor het Koninkrijg van Nalos op te eisen.

Teken jij de beste kaart? Verover jij zoveel mogelijk grondgebied dat de koning graag wil hebben? Dan wordt jij uitgeroepen tot de beste cartograaf van het koninkrijk!

Componenten

Een geweldig vormgegeven doos, daar begint het mee. Éénmaal de doos geopend vind je het volgende in de doos, 100 kaartbladen, 41 kaarten, 4 potloden en de spelregels. Bij ons zat ook de mini-uitbreiding “Vaardigheden” in de doos van Cartographers.

Spelomschrijving Cartographers

In Cartographers nemen de spelers het tegen elkaar op door een poging te doen om de meeste reputatiesterren te verdienen aan het einde van de vier seizoenen. In elk seizoen is het de bedoeling dat de spelers op hun kaartblad tekenen en hiermee reputatiesterren te verdienen.

Er is een mogelijkheid om meer reputatiesterren te verdienen door de bevelschriften van de koning uit te voeren voordat het seizoen voorbij is. Elk seizoen heeft zijn eigen combinatie van bevelschriften.

Het spelverloop is als volgt, men begint met de verkenningsfase. In deze fase wordt de bovenste kaart van de verkenningsstapel omgedraaid en op het speelgebied gelegd zodat alle spelers deze goed kunnen zien.

Als deze fase klaar is, dan komt de tekenfase, in deze fase gaan de spelers, op het zelfde moment, één van de terreinsoorten en één van de beschikbare vormen kiezen en tekenen deze met potlood op hun kaart. Aan het tekenen zitten natuurlijk regels, maar die gaan we niet allemaal uitschrijven.

De terreinsoorten welke op de kaarten kunnen staan zijn bos, dorp, akker en water. Maar het kan ook maar zo zijn dat je een monsterkaart hebt, dan moet je, op het kaartblad van je tegenstander, de afgebeelde vorm tekenen en daar monstertjes in tekenen. Hier krijgt de tegenstander minpunten voor.

Na de tekenfase komt de controlefase. Hier controleer je of het einde van het seizoen is bereikt, is dat zo, dan ga je verder naar het einde van het seizoen. Nu ga je je reputatiesterren tellen en deze noteer je op je kaartblad. Je telt hier dus de punten van de bevelschriften, je munten en, indien er een monsterkaart is getrokken, haal je de minpunten weer van de punten af.

Zo speel je door alle vier seizoenen heen. Aan het eind van het spel tel je alle punten bij elkaar op en de speler met de meeste punten wint het spel. Mochten er meerdere spelers een gelijk aantal reputatiesterren hebben, dan wint de speler die het minste aan punten is verloren met monsterkaarten.

Review

Cartographers is een erg leuk bordspel. Het genre wordt ook wel Flip & Write genoemd. In het begin vonden wij het wat lastig om te snappen wat er nou precies bedoeld wordt. Maar we hadden het snel onder de knie.

Het leuke in het spel is, het stukje met de monsters. Als je het goed doet kan je je tegenstander hier goed mee dwarszitten. Ook is het leuk om te zien hoe ieder zijn eigen tactiek heeft qua het tekenen van de vormen op de bladen.

Wij vinden het een erg leuk spel en het spel wordt hier ook met regelmaat gespeeld. Een leuke aanvulling op je spellenkast dus!

Score

Spelers: 1 tot 100 spelers (ons advies is 2 tot 4 spelers)
Speelduur: ca. 40 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *