Carcassonne

INLEIDING
Veel mensen kennen Carcassonne van de gelijknamige stad in Zuid-Frankrijk. Ook is het een onwijs leuk bordspel en mag eigenlijk niet in je spellenkast ontbreken. Het spel gaat er om met tegels het landschap te bouwen, inclusief dorpen, wegen, weilanden en kloosters.

INHOUD BOX
In de box vind je het volgende;
– 72 landtegels
– 8 houten figuren (Meeples, in 5 verschillende kleuren)
– Het scorebord
– Spelregels

REVIEW
Het spel, met losse puzzeldelen, maakt iedere keer dat het een uitdaging is om te spelen. Om de beurt leg je een tegel aan en zo bouw je het “landschap”. Omdat Het spel verder niet coöperatief is, kan je elkaar tijdens het spelen lekker dwars zitten. Maar of dit altijd even handig is, dat is de vraag. Soms moet je samenwerken om te winnen.

Een speelbeurt ziet er als volgt uit, de startspeler (de jongste speler) pakt een tegel van de stapel en legt deze aan de starttegel, vervolgens mag de speler een Meeple plaatsen als struikrover (op de weg), als monnik (op een klooster), in het dorp of als boer. Vervolgens handel je de puntentelling af (indien van toepassing) en is de volgende speler aan de beurt. Dit gaat net zo lang door totdat alle tegels op zijn.

Als alle tegels op zijn, dan volgt het opmaken van de eindbalans. De wegen, steden en kloosters welke allemaal niet afgebouwd zijn vertegenwoordigen een waarde (mits er een Meeple op staat). Vervolgens tel je de punten op waardoor er een eindscore komt.

Het basisspel speel je in ca. 35 minuten. Met uitbreidingen duurt het wat langer. Het leuke van het spelen met de uitbreidingen is dat je meerdere uitbreidingen tegelijk kan gebruiken. Let op! Het spel kan hierdoor wel complex worden daar elke uitbreiding weer zijn eigen extra regels heeft.

CONCLUSIE
Carcassonne is een spel wat zeker niet in je spellenkast mag ontbreken. Ben je klaar met het basisspel? Dan zijn er genoeg uitbreidingen (ook fanuitbreidingen) te krijgen waardoor het spel weer een nieuwe uitdagende draai krijgt. Aangezien er best veel uitbreidingen zijn is het ook mogelijk om deze te combineren waardoor het spel heel groot kan worden.

ENKELE UITBREIDINGEN

De uitbreidingen voor het spel zijn:
1. Carcassonne: Kathedralen en Herbergen
2. Carcassonne: Kooplieden en Bouwmeesters
3. Carcassonne: De Draak, de Fee en de Jonkvrouw
4. Carcassonne: De Toren
5. Carcassonne: Burgemeesters en Abdijen
6. Carcassonne: Graaf, Koning en consorten
7. Carcassonne: De Katapult
8. Carcassonne: Bruggen, Burchten en Bazaars
9. Carcassonne: Schapen en Heuvels
10. Carcassonne: Het Circus

Score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *