Carcassonne: De Mist

Carcassonne is een heel leuk bordspel waar je jezelf landheerser kan noemen. Dit is in de normale versie zo. Onlangs heeft 999 Games Carcassonne: De Mist op de markt gebracht. Een nieuwe variant van het spel waar je coöperatief tegen het spel moet spelen. Lukt het jou om samen het spel te verslaan?

Componenten

In de doos zitten zestig landtegels, vijftien geesten, dertig meeples, één doelfiche, twee hondenfiches en uiteraard de spelregels voor het coöperatieve spel en de spelregels voor als je de Mist als uitbreiding wil gebruiken.

Spelomschrijving Carcassonne: De Mist

“Dichte mist kruipt over de akkers, slokt hele boerderijen op en bereikt de stadsmuren. Zelfs de moedigste ridders huiveren en hun uitrustingen ratelen als ze de verhalen van de nonnen horen: “De mist wekt de onrustige zielen van de katharen, waar tijdens de kruistochten op werd gejaagd. En zij komen nu gerechtigheid halen!” Om de rust in Carcassonne te herstellen, moeten de spelers samen werken om de dolende geesten weer tot rust te brengen..”

In de Carcassonne serie is de Mist de eerst uitbreiding welke cooperatief gespeeld kan worden. Door samen te werken verzamel je punten die je nodig bent om de niveaus te halen. Het klinkt heel makkelijk, maar het is nog best wel lastig, dit komt door de spelelementen welke toegevoegd zijn.

Op een aantal tegels is mist te zien. Pak je zo’n tegel? Dan moet je geesten op het speelveld zetten. Zijn de geesten op? Dan verlies je het spel. Maar natuurlijk kan je van de geesten afkomen door een mistveld volledig af te sluiten. De geesten gaan dan weer terug in de voorraad.

De Mist Overzicht

De geesten zijn niet de enige manier om het spel te verliezen. Kan je geen tegels meer pakken en heb je het minimum aan punten niet gehaald? Dan is het ook voorbij. Je moet dus goed opletten dat je samen slim speelt om het spel te verslaan.

Het spel kent 6 verschillende niveaus waarbij het bij elk niveau nieuwe spelelementen krijgt. Het wordt dus steeds lastiger om het spel te verslaan. Zo hoef je bij niveau één maar 50 punten te halen, bij niveau twee 75 punten maar spelen de kastelen en kerkhoven ook een rol, niveau drie heeft weer een andere moeilijkheidsgraad en dit gaat zo door tot niveau zes. Dit staat garant voor vele uren speelplezier.

Ook kan de Mist als uitbreiding worden gebruikt, de variant heet dan “Geesten, Kastelen en Kerkhoven”. In deze variant gebruik je de geesten om elkaar dwars te zitten, de kerkhoven om extra meeples te krijgen en de kastelen om extra punten te scoren.

Een enorm leuke uitbreiding of is het nou een losstaand spel? Het is zeker een heel goede aanvulling op je spellenkast.

Review

Wat bij ons vooral de aandacht heeft weten te trekken is het coöperatieve element in het spel. In plaats dat je tegen elkaar speelt, speel je samen om het spel te verslaan. Het spelmechanisme is compleet anders dan dat we gewend waren van Carcassonne.

Wat het zeker een uitdagend spel maakt zijn de verschillende niveaus. Elk niveau is een serieuze uitdaging welke je niet zomaar uitspeelt. Wij hebben er nu de nodige uurtjes in zitten en het spel al meerdere malen opnieuw moeten spelen om door de niveaus heen te komen (en nee, we hebben ze nog niet allemaal uitgespeeld).

Het mooie van deze variant is dat het ook als uitbreiding gespeeld kan worden in combinatie met het basisspel, dit geeft het basisspel ook een mooie uitdaging. Als je het spel als uitbreiding gaat gebruiken kan het basisspel wel langer duren dan dat je gewend bent met uitbreidingen. Dit komt doordat er meer tegels in zitten dan de gemiddelde uitbreiding.

Score

Spelers: 1 – 5 spelers
Speelduur: ca. 35 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *