Aqualin – Een tactisch onderwaterduel

Drukte in het rif! Vissen, schaaldieren, weekdieren, ze zijn allemaal naar elkaar op zoek in Aqualin. Maak zo groot mogelijke concentraties van de dieren en win het spel. Het klinkt makkelijk maar dat valt nog wel tegen in dit bordspel voor twee spelers.

Componenten

In de doos vind je uiteraard het speelbord, 36 speelstukken en de handleiding. De handleiding is kort, duidelijk en makkelijk te begrijpen. Je kan dus lekker snel starten met het spel.

Spelomschrijving Aqualin

In Aqualin is het de bedoeling om zo groot mogelijke concentraties te vormen van de zeedieren. Hiermee wordt bedoeld, zo groot mogelijke groepen van dezelfde soort en groepen van dezelfde kleuren. Hoe groter de concentratie, hoe meer punten je scoort. Appeltje eitje! En ja, degene met de meeste punten, die wint het spel!

Om te beginnen wordt het spelbord klaargelegd en worden alle stenen op de kop, als rif, op de tafel gelegd. Vervolgens worden er zes stenen getrokken en deze worden open op de tafel gelegd. Deze stenen zijn het gemeenschappelijke aanbod.

Aqualin speelbord

Nu moet er bepaald worden wie punten krijgt voor scholen en wie punten krijgt voor de kleuren. Dit kan je in goed overleg doen, maar je zou ook kop of munt kunnen doen. De speler welke het laatst aan zee is geweest, die begint het spel en voert vanzelfsprekend de eerste beurt uit.

Een speelbeurt bestaat uit drie fasen;

  1. Één zeebewoner verplaatsen
  2. Één nieuwe zeebewoner op het rif zetten
  3. Aanbod aanvullen

De stappen werken als volgt;

Bij het verplaatsen van één zeebewoner mag de speler, wie aan de beurt is, een zeebewoner verplaatsen welke op het rif ligt. Dit mag binnen de rij of kolom en maximaal tot de volgende bewoner of de rand van het rif (Let op: In de eerste beurt vervalt deze stap, er ligt dan nog geen zeebewoner op het rif).

Bij de volgende stap wordt er een zeebewoner op het rif geplaatst. De actieve speler kiest één zeebewoner uit het aanbod en legt deze op een leeg veld naar keuze. Dit mag aangrenzend aan een andere zeebewoner zijn, maar dit is niet verplicht.

Bij stap drie wordt het aanbod aangevuld. Dat wil zeggen, er wordt een steen uit de voorraad gehaald en deze wordt open in het aanbod gelegd. Hierna is de volgende speler aan de beurt. Kan er geen tegel meer uit de voorraad gehaald worden? Dan wordt er doorgespeeld tot het aanbod op is.

Aqualin overzicht

Zodra er geen tegels meer uit het aanbod gehaald kunnen worden en alle zeebewoners op het speelveld liggen, dan begint de puntentelling. Hier worden dus alle scholen en groepen van kleuren geteld.

De puntentelling is als volgt, heb je een school of groep van 2 dieren krijg je 1 punt. bij 3 dieren 3 punten, bij 4 dieren 6 punten, bij 5 dieren 10 punten en bij 6 dieren 15 punten. Zoals je kan lezen, heb je ergens 1 dier liggen, dan krijg je helaas geen punten. Bij een gelijke stand begint de speler welke niet was begonnen.

Review

Aqualin trok onze aandacht omdat het een erg leuk vormgegeven doosje heeft en als tweede, het is een spel voor 2 spelers. Omdat je het makkelijk en snel kan spelen, begrijpelijke regels en een potje duurt gemiddeld 20 minuten, leg je hem ook snel op tafel.

Omdat je veel interactie hebt binnen het spel, mede door het verplaatsen van zeebewoners speel je echt tegen elkaar en kan je het elkaar lekker moeilijk maken. Doordat je eigenlijk nooit het zelfde spel speelt is de herspeelbaarheid dus ook erg hoog!

Volgens het doosje is het spel voor spelers vanaf 10 jaar, maar wij vinden dat dit zeker wel wat lager kan, 8 jaar zou ook prima kunnen.

Bij het spel is de geluksfactor niet heel hoog, maar het komt echt aan op tactiek en de interactie binnen het spel.

Voor ons is het een leuke aanvulling op de spellenkast en is het een spel welke met enige regelmaat op tafel komt. Dit komt door de lage drempel qua spelregels en omdat de potjes niet heel lang duren.

Helaas is het spel uit het assortiment bij 999 games, maar mocht je hem kunnen vinden, neem hem dan mee. Het is een enorm leuk spel.

Score

Spelers: 2 spelers
Speelduur: ca. 20 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *